RSS Feed    Facebook Profile    Twitter    Panoramio Photo Album    Linkedin Profile    Certificate

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Απάντηση: Τσιγάρο-απαγόρευση! Λέτε να 'ναι τόσο απλό;

Με αφορμή την παρακάτω δημοσίευση, απαντώ και παραθέτω τη γνώμη μου σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Τσιγάρο-απαγόρευση! λέτε να 'ναι τόσο απλό;
http://nikos63.blogspot.com/2008/06/blog-post_26.html

Η δική μου απάντηση:

Συγνώμη φίλε μου, αλλά θα διαφωνήσω στα περισσότερα από αυτά που γράφεις.

Αν τους ένοιαζε η υγεία μας, θα πουλούσαν δωρεάν ή σε τιμές προσιτές τα διάφορα υποβοηθητικά παρασκευάσματα για το κόψιμο του τσιγάρου, και τις διάφορες θεραπείες και φάρμακα θα τα κάλυπτε το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ.


Αυτό είναι ήδη μέρος της ίδιας καμπάνιας. Καλύπτονται πλέον εξολοκλήρου από τα ταμεία, τα βοηθήματα για το κόψιμο του τσιγάρου.

Ο καρκίνος αγαπητοί κύριοι και κυρίες ΜΗ καπνιστές, βρίσκεται στο DNA όλων μας.
Είτε ξυπνάει, είτε όχι. Έχω δεί γέρους και γριές να καπνίζουν κάτι άφιλτρα χρόνια ολάκερα και να πάνε είτε απο πέσιμο είτε απο χέσιμο, όχι όμως απο καρκίνο.
Έχω, και κόβω το κεφάλι μου πως έχετε δεί κι εσείς, ανθρώπους νέους, που κάνανε υγειηνή ζωή, ποτέ δεν κάπνιζαν, γυμνάζονταν κ.λ.π. μα που φύγαν απο καρκίνο.


Σίγουρα έχεις δει μη καπνιστές με καρκίνο, και καπνιστές χωρίς καρκίνο, όπως φαντάζομαι θα έχεις δει σοβαρά τραυματισμένους να επιζούν, και άλλους με αμυχές να χάνουν τη ζωή τους. Κανείς δεν είπε ότι όλοι όσοι καπνίζουν παθαίνουν καρκίνο, αλλά ότι αυξάνουν υπερβολικά τις πιθανότητες. Δεν είναι ο καρκίνος όμως η μόνη επίπτωση. Δεν θα διαφωνήσεις ότι ο καπνιστής από τον πρώτο κιόλας διάστημα που καπνίζει συστηματικά, βλέπει τις πρώτες επιπτώσεις στο σώμα του, όπως μειωμένη σωματική αντοχή κλπ. Με μια επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο στην πνευμονολογική, βλέπεις τι παθαίνουν οι χρόνιοι καπνιστές. Όχι βέβαια όλοι, αλλά στατιστικά πάρα πολύ σε σχέση με τους μη καπνιστές. Δυστυχώς, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι παθητικοί καπνιστές, που κάποιοι μάλιστα είναι παιδιά.

Δεν μας είπανε ότι στα κράτη τα οποία επιβλήθηκε αυτός ο "πανηλίθιος" και "ρατσιστικός" νόμος, έχουν κλείσει όλα τα μαγαζιά που ζούσαν απο τους καπνιστές.


Για τη Σουηδία μόνο που μπορώ να ξέρω, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ειδικά για τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης που έχει απαγορευθεί το κάπνισμα τα τελευταία 3 χρόνια, η κίνηση έχει ανέβει, και πλέον η πλειοψηφία των πολιτών και των καταστηματαρχών είναι υπέρ του μέτρου (δεν ήταν από την αρχή). Να σημειώσω ότι επιτρέπονται και χώροι που επιτρέπεται το κάπνισμα, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, όπως πολύ καλό εξαερισμό, να μην σερβίρεται φαγητό κλπ. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα αποτελέσματα αυτού του μέτρου (αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς) έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται στις στατιστικές του συστήματος υγείας τους.

Δεν είναι κατάφωρη ανάμιξη στην ιδιωτική μου ζωή το να με ελέγχουν αν καπνίζω, ή πού;


Αν μπορούσες να καπνίζεις χωρίς να έχει αυτό επιπτώσεις στους γύρω σου, θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου. Το κάπνισμα στον ιδιωτικό σου χώρο που δεν περιλαμβάνει παιδιά, ή σε ανοικτό χώρο που ο καπνός δεν επηρεάζει τους άλλους είναι δικαίωμά σου και θα το υπερασπιστώ κι εγώ (το μόνο που απαιτώ από το κράτος είναι να σε ενημερώσει για τους κινδύνους στην υγεία σου). Παράλληλα όμως πρέπει να σεβαστείς και να υπερασπιστείς το δικαίωμα των υπολοίπων (που είναι και δικό σου δικαίωμα), να επιλέγουν να αναπνέουν αέρα χωρίς καπνό. Αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό στην περίπτωση που μιλάμε για παιδιά.

Τα καταστήματα να δηλώνουν εάν θέλουν να λειτουργούν ως για καπνιστές ή μή, βάζοντας και την ανάλογη πινακίδα απο έξω σε εμφανές σημείο, ώστε οι πελάτες να βλέπουν και να διαλλέγουν απο πρίν που θα μπούνε.



Αυτό θα ήταν αντίστοιχο με το να έβαζε πχ ένα εστιατόριο πινακίδα που θα έλεγε ότι εντός του καταστήματος δεν πληρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας και οι πελάτες εισέρχονται με δική τους ευθύνη. Το ίδιο και για τους υπαλλήλους. Φαντάζομαι δεν συμφωνείς με αυτό. Εάν αυτό το κατάστημα μπορούσε να κρατάει τον χώρο του καθαρό από καπνό, ακόμα κι όταν οι θαμώνες του καπνίζουν, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε ακόμα να το πετύχουμε αυτό τεχνικά σε κλειστούς χώρους.

Με λίγα λόγια, συμφωνώ μαζί σου στο ότι κάθε ενήλικος είναι ελεύθερος να αποφασίζει για τον εαυτό του, αλλά όχι και για τους άλλους.

Φιλικά,
Νίκος Στιβακτάκης
http://www.stivaktakis.net

4 σχόλια:

AATON είπε...

Φίλε και συνονόματε Νίκο Στιβακτάκη,
σε βλέπω μισο-ενημερωμένο και επιπλέον τόσο ενθουσιώδη υποστηρικτή των νέων μέτρων, σε βαθμό που με τρομάζει. Προσωπικά θα προτιμούσα να είχες πιο σωστή ενημέρωση πρίν ακολουθήσεις το μονοπάτι του πολέμου με τα χλωμά πρόσωπα τους γνωστούς αλοιώς καπνιστές, ΟΥΓΚ!
Θέλω να σε πληροφορήσω πως, η Σουηδία δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, και δεύτερον δεν την θεωρώ χώρα πρότυπο για να την συγκρίνω με άλλες χώρες, και πάνω απ' όλλα με την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα αγαπητέ μου φίλε δεν κατοικείται όπως θέλουν πολλοί να νομίζουν, απο Ζιμπαμπουϊνους και Κάφρους για ιθαγενείς. Έχουμε και τέτοιους, μα δεν είναι το φυλετικό μας γνώρισμα.
Δεν είμαι υπέρμαχος του τσιγάρου φίλε μου, κι ας καπνίζω συστηματικά για χρόνια. Σέβομαι κάθε έναν που δεν καπνίζει.
Δεν θέλω να το κόψω ίσως, ίσως πάλι δεν έχω και τη δύναμη την ψυχολογική να απαλλαγώ απο τις εμμονές του μυαλού μου που έχει εθισθεί στην νικοτίνη.
Σίγουρα όμως σέβομαι την απόφαση και το δικαίωμα των άλων, άσχετα ηλικίας, να μην καπνίζουν όπως ξανατόνισα.
Έχουν κάνει αφάνταστα μεγάλο ντόρο με τους "παθητικούς καπνιστές". Και εγώ ξαναρωτάω φίλε Νίκο

"Το Τσερνομπίλ και την χώρα στην οποία ήταν και βρίσκεται ακόμη, γιατί κανείς δεν το μύνησε ως σήμερα, ενώ αποδεδειγμένα ευθύνεται για θανάτους απο διάφορες μορφές καρκίνου σε εκατομύρια ανθρώπους και θα το κάνει για πολλούς ακόμα αιώνες; Χτυπάμε τους καπνιστές γιατί είναι ευκολώτερος στόχος; Το Τσερνομπίλ ακόμη "καπνίζει", γιατί δεν του επέβαλε κανένας πρόστιμο; Εμένα όμως αν με δούνε, θα με ταράξουν στα τριακοσάρια."

"Στα μαγαζιά θα πουλιούνται τα τσιγάρα, άσχετα αν τα κρύβουν κάτω απο καπάκια να μην φαίνονται, και θα πουλιούνται πανάκριβα σε λίγο, γιατί δεν τα απαγορεύουν παντελώς; Μήπως τα κέρδη τους απο τον φόρο καπνού είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να τα αποχωριστούν;"

"Εάν σε κλείσω σε ένα δωμάτιο με 1000 καπνιστές εσένα που δεν καπνίζεις, μετά απο 2 μέρες ίσως βγείς ζαλισμένος σαν κοτόπουλο, μα θα είσαι ζωντανός. Εάν σε κλείσουν στο ίδιο δωμάτιο για δύο ώρες μονάχα με ένα αμάξι που δουλεύει η μηχανή του, θα βγείς πεθαμένος απο τις αναθυμιάσεις. Λές το τσιγάρο να σκοτώνει μονάχα, και στα υπόλοιπα "ποιούμε την νήσσαν;" ";

"Ότι τρώμε είναι καρκινογόνο, επίσης ότι αναπνέουμε, διαφωνείς πολύ; Ή μήπως περίμενες να σου πούν ποτέ την αλήθεια;"

Οπότε θα συμφωνήσω κι εγώ μαζί σου στο ότι, "έχει δικαίωμα κάθε ένας που δεν καπνίζει να αναπνέει αέρα που δεν περιέχει απόβλητα τσιγάρου".
Καθαρός πάντως δεν θα είναι, που να χτυπάει τον κώλο του κάτω.

Σε ευχαριστώ για το πέρασμά σου και το κείμενό σου, καθώς και την αναδημοσίευση. Πιστεύω πως είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί απο όλους μας, ακόμη πιο εκτεταμένα.

Φιλικά,
Νίκος Ράμμος
Τορόντο Καναδάς
www.abebablog.com

Nikos Stivaktakis είπε...

Ελπίζω να μην σε ενοχλεί που συνεχίζω την συζήτηση πάνω στο θέμα, δεν το κάνω για να αντιπαρατεθώ μαζί σου, αλλά γιατί με απασχολεί. Αν δεν θέλεις να συνεχίσω, αγνόησέ με, και σου ζητώ συγνώμη.

Καταρχήν θέλω να σχολιάσω αυτό που αναφέρεις σχετικά με τον πόλεμο εναντίων των καπνιστών και τα χτυπήματα εναντίων τους. Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Αυτό που προσωπικά θέλω, είναι τη λιγότερη δυνατή ενόχληση για οποιονδήποτε που καπνίζει, και όπως ξαναέγραψα, υποστηρίζω ως δικαίωμα το κάπνισμα. Επειδή αναφέρεσαι σε πιθανή γενική απαγόρευση του καπνίσματος, διευκρινίζω ότι είμαι απολύτως εναντίων. Να το διατυπώσω καλύτερα σε πρώτο πρόσωπο: Επιμένω στο ότι έχω δικαίωμα να καπνίζω και να κάνω ότι θέλω στον εαυτό μου αφού είμαι ενήλικος, αλλά δεν θέλω να μου επιτρέπεται να επιβάλω το παθητικό κάπνισμα στους άλλους, ειδικά όταν είναι ανήλικοι. Μακάρι να ανακαλυφθεί τσιγάρο που ο καπνός του να μην ελευθερώνεται στον αέρα ή να μην ενοχλεί. Αν το καταφέρουμε αυτό κάποτε, θα χαρώ πολύ, γιατί θα μπορούμε κι εσύ κι εγώ (αν ήθελα) να κάνουμε το τσιγάρο μας άνετα ακόμα και σε κλειστούς δημόσιου χώρους χωρίς να ενοχλούμε κανένα. Τώρα δυστυχώς δεν είναι έτσι.

Επίσης θέλω να μου διευκρινήσεις το επιχείρημα, τόσο το δικό σου όσο και του κ. Σπύρου Βλάχου παραπάνω, σχετικά με το ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία μας, είτε προκαλούν καρκίνο είτε όχι. Αναφέρατε καυσαέρια, φυτοφάρμακα, διαρροή ραδιενέργειας, επικίνδυνα τρόφιμα, και μπορώ να προσθέσω ακόμα πολλά, πολύ πιο ενοχλητικά και επικίνδυνα από το κάπνισμα. Όλα αυτά δεν έχουν όπως σωστά λες αντιμετωπιστεί. Αυτό τι σημαίνει; Συμφωνώ ότι αυτά πρέπει να μας απασχολούν περισσότερο και να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο γι αυτά. Όμως συνεχίζει να είναι πρόβλημα το παθητικό κάπνισμα, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο σοβαρό όσο τα παραπάνω. Ενοχλεί και επιβαρύνει κι αυτό λίγο ακόμα. Δεν είναι έτσι; Άλλωστε αν περιμένω από την πολιτεία να λύσει πρώτα τα σοβαρά θέματα για να ασχοληθεί μετά με τα λιγότερα σοβαρά, θα περιμένω για πάντα...

Τέλος, σχετικά με την Σουηδία, δεν την ανέφερα ως ανώτερο κράτος (ή φυλή), αλλά ως παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου (με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα), και σαν απάντηση στο επιχείρημα για το κλείσιμο των μαγαζιών. Σε ποια χώρα έχει παρουσιαστεί αυτό το πρόβλημα που αναφέρεις;

Εν κατακλείδι, συμφωνώ ότι ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι καθαρός, και το τσιγάρο είναι ένα μικρό μέρος του προβλήματος (και μάλιστα δημιουργεί πρόβλημα μόνο στους κλειστούς χώρους). Πιστεύω όπως κι εσύ, ότι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι το καυσαέριο και πρέπει να κάνουμε κάτι και γι αυτό. Ακόμα και δεν έχουμε λύσει τα ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα.

ΥΓ: Για να ευθυμήσουμε, νομίζω ότι απαγορεύεται το μαρσάρισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους! :-)

Πραγματικά φιλικά,

Νίκος Στιβακτάκης
http://www.stivaktakis.net

Ανώνυμος είπε...

Έχει ανάψει η συζήτηση στο http://nosmokingingreece.blogspot.com με δύο πλευρές. Η μία των καπνιστών ειρωνεύεται και απειλεί. Νομίζει ότι οι μη καπνιστές, για να παραπονεθούν για το κάπνισμα στο διπλανό τραπέζι του καφενείου που τους ενοχλεί πρέπει να απευθυνθούν πρώτα στο γκαρσόνι που αδειάζει τα τασάκια, μετά να παραπεμφθούν στον ιδιοκτήτη και τελικά στους φουσκωτούς που θα τους χαρακώσουν αυτούς και τα αυτοκίνητά τους, για να μην τα χαλάσουν με τους καλούς πελάτες τους καπνιστές.

Η άλλη πλευρά έχει έτοιμο ένα παράθυρο καταγγελίας που μπορεί να γίνει από οπουδήποτε, ακόμα και από ένα ιντερνετ καφέ στο δρόμο της επιστροφής, την ώρα που τα ρούχα του ταλαίπωρου μη καπνιστή θα βρωμάνε από τα τσιγάρα των θαμώνων του εστιατορίου, ενώ η Αστυνομία στο εστιατόριο θα φτάνει όταν θα είναι σβησμένα τα τσιγάρα και δεν θα διαπιστώνει τίποτα.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.