RSS Feed    Facebook Profile    Twitter    Panoramio Photo Album    Linkedin Profile    Certificate

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Η ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη, γιατί έτσι γουστάρω

Το ότι η ελληνική γλώσσα (αναφερόμενοι κυρίως στην αρχαία ελληνική) είναι μία από τις πλουσιότερες γλώσσες, είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό. Το ότι όμως είναι άρον-άρον η καλύτερη, και μάλιστα η μόνη αποδεκτή από “ηλεκτρονικούς υπολογιστές”, με υποστηρικτές εταιρίες όπως η Apple (ναι, η γνωστή) και το CNN ακούγεται τουλάχιστον περίεργο.

Διάβασα και άκουσα σε “έγκυρες” πηγές ενημέρωσης την είδηση ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στις ΗΠΑ με ονομασία “Hellenic Quest”. Μέχρι εδώ ακούγεται ενδιαφέρον, όμως η συνέχεια είναι τουλάχιστον ύποπτη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πρόγραμμα αυτό το δημιούργησε η Apple για να διαδώσει την ελληνική γλώσσα η οποία σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρό της John Sculley (όχι τον Steve Jobs):

Είναι ένα εργαλείο που θα επιτρέψει στην κοινωνία ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.

Σα να μην έφτανε αυτό, στο δημοσίευμα αναφέρονται και άλλα “ντοκουμέντα” όπως ότι:

Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων
ότι:
υπάρχουν διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες

και το αποκορύφωμα:
η διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές.

Δε θα μου έκανε εντύπωση και δε θα με απασχολούσε το θέμα εάν το συγκεκριμένο δημοσίευμα το διάβαζα σε κάποιο ξεχασμένο blog. Θα το θεωρούσα μια απλή φάρσα, ή φαντασίωση κάποιου που έχει κάποια ψύχωση με την ελληνική γλώσσα. Θα υπέθετα ότι οποιοσδήποτε με ελάχιστη νοημοσύνη θα προσπερνούσε το θέμα. Αυτό όμως που με ανησύχησε είναι ότι, κάνοντας μια μικρή έρευνα στο web, ανακάλυψα ότι το άρθρο έχει δημοσιευθεί σε ενημερωτικά portals (από όπου το διάβασα κι εγώ για πρώτη φορά), εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, σε δελτίο τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας (αν είναι δυνατόν), και πρόσφατα έχει αναφερθεί στα παραπάνω "ντοκουμέντα" και ο υπουργός Παιδείας! Ευτυχώς βρήκα και αρκετά άρθρα και σχόλια ανθρώπων που έκαναν τον κόπο να κρίνουν το δημοσίευμα και εξηγήσουν γιατί δεν είναι πραγματικά τα όσα γράφει...

Τελικά είναι τόσο εύκολο να διαδώσει κανείς τόσο εξωφρενικά αναληθείς πληροφορίες; Είναι τόσο εύκολο να αναπαραχθούν τέτοιες πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης και να παρασυρθούν σοβαρά μέλη της κοινωνίας μας, μόνο και μόνο επειδή μοιάζει η είδηση να ωφελεί (ενώ τελικά βλάπτει) τον εγωισμό μας ως Έλληνες; Δεν μπορεί η αιτία να είναι μόνο η αφέλεια. Κάτι άλλο απενεργοποιεί την κριτική μας σκέψη.


Σχετικοί σύνδεσμοι:

"Ενημερωτικά" άρθρα
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12305&subid=2&pubid=106098&word=hellenic%20quest
http://www.patris.gr/articles/21295
http://news.pathfinder.gr/scitech/476482.html?bcseed=1211304524
http://www.ert3.gr/news/et3newsbody.asp?ID=394356

Δελτίο τύπου Ελληνικής Πρεσβείας
http://www.greekembassy.org/Embassy/files/hellenic_quest04-12-20030.pdf

Σχολιασμός του άρθρου
http://el.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Quest
http://en.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Quest
http://www.museumofhoaxes.com/hoax/weblog/comments/168/
http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080201&nid=7353312
http://www.sarantakos.com/language/hquest.html

2 σχόλια:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ είπε...

έχεις δώσει ως παραπομπές κείμενα μέσα στα οποία τεκμηριώνεται το γεγονός το οποίο αναφέρεται. δεν λένε "η ελληνική γλώσσα είναι καλύτερη γιατί έτσι γουστάρουν". τκμηριώνουν την άποψη αυτή. μππορείς κ εσύ να τεκμηριώσεις και τη δική σου?

Nikos Stivaktakis είπε...

Καταρχάς, τα "τεκμήρια" στα οποία αναφέρεσαι φίλη Κατερίνα και τα οποία σχολιάζω κι εγώ παραπάνω, είναι προφανώς αναληθή. Πιστεύω συμφωνείς ότι αν ήταν αληθινά, δεν θα ήταν δύσκολο να βρούμε πχ στο Web κάποια αναφορά για το δήθεν πρόγραμμα της Apple και του CNN, ή για τη χρήση των Ελληνικών από επιχειρηματίες ή υπολογιστές (sic) "προχωρημένης τεχνολογίας"...

Κατά δεύτερον, αυτό που διατυπώνεται από τον ανώνυμο συγγραφέα δεν είναι μια άποψη όπως λες, αλλά ένας βαρύγδουπος ισχυρισμός. Αυτό που εγώ διατυπώνω, επίσης δεν είναι άποψη, αλλά απλή διαπίστωση ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν στηρίζεται σε επαληθεύσιμα στοιχεία.

Η ουσία όμως δεν είναι εκεί. Είναι στο ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένας σοβαρός ισχυρισμός για να ληφθεί υπόψιν από οποιονδήποτε νοήμονα, θα έπρεπε να βασίζεται σε εξίσου σοβαρά και επαληθεύσιμα στοιχεία και πηγές. Σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε απλώς να αγνοείται (πόσο μάλλον όταν βασίζεται σε εύκολα επαληθεύσιμα ψεύδη). Επίσης πριν κάποιος τον αναπαράγει, θα έπρεπε να κάνει τον κόπο να ελέγξει μόνος του και να σιγουρευτεί ότι υπάρχουν τα στοιχεία αυτά. Αντί όμως να συμβαίνει αυτό, ένας αστήρικτος ισχυρισμός μετατρέπεται σε μύθο, και ανακυκλώνεται ακόμα κι από "σοβαρούς" εκπροσώπους της κοινωνίας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που εγώ ασχολήθηκα με το θέμα και το σχολίασα.

Ο μύθος αυτός δεν ανακυκλώνεται προφανώς λόγω της γνησιότητάς του ή της ακρίβειας των "τεκμηρίων", αλλά λόγω του ότι φαινομενικά βοηθάει στην τόνωση της αξίας της ελληνικής γλώσσας και κατ' επέκταση του εγωισμού των Ελλήνων. Δυστυχώς το αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως είναι το αντίθετο. Με το να πλάθουμε μύθους γύρω από την ελληνική γλώσσα, το μόνο που κάνουμε είναι να υποτιμάμε την πραγματική της αξία.

Η δική μου άποψη γενικότερα είναι ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει κριτική σκέψη και να απαιτεί επαληθεύσιμα στοιχεία για κάθε ισχυρισμό. Επίσης πρέπει να ερευνά και μόνος του πριν δεχτεί ή αναπαράγει οτιδήποτε, και να χρησιμοποιεί περισσότερο τη λογική του αντί το συναίσθημα σε τέτοια θέματα. Αν δεν το κάνει αυτό είναι πολύ εύκολο να πέσει θύμα εξαπάτησης, και το λιγότερο που έχει να χάσει είναι τον εγωισμό του.